Niezwykły projekt budynku akademickiego w Singapurze - FachowaBudowa.plArchitektura jest niezwykle ważnym elementem naszego codziennego życia. Kiedy łączy funkcjonalność z ciekawą estetyką i dobrą jakością, przestrzenie w których funkcjonujemy stają się przyjemne i przyjazne. Od czasu do czasu na łamach FachowaBudowa.pl opisujemy przykłady ciekawych rozwiązań architektonicznych, które zachwycają, zaskakują, zadziwiają i bardzo często inspirują do stosowania mniej szablonowych rozwiązań.

Dziś w kilku zdaniach opiszę projekt budynku, który ma być częścią Uniwersytetu  Technologicznego Nanyang w Singapurze. Projektem zajął się brytyjski architekt Thomas Heatherwick.

Obiekt będzie przypominał z zewnątrz kilka sklejonych ze sobą, wydłużonych ku niebu pszczelich uli i ma umożliwiać realizację zupełnie nowego myślenia o budynkach edukacyjnych.

Żyjemy w czasach nowoczesnych technologii. Studiowanie jest możliwe on-line. Za pomocą komputera czy smartfona w mgnieniu oka zdobywamy potrzebne nam informacje. Elementy takie jak dostęp do komputerów, internetu, biblioteki czy nawet wykładowców przestały być tak istotne, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu.

Nowa filozofia nauczania
Niezwykły projekt budynku akademickiego w Singapurze - FachowaBudowa.pl

Władze uczelni wraz Heatherwickiem zdecydowali, że konieczne jest stworzenie kompleksu edukacyjnego, który sprosta potrzebom dzisiejszych czasów.

Nowy budynek Uniwersytetu Nanyang to zupełnie nowe podejście do edukacji. Podstawowym celem ma być integracja, obalenie barier między studentami i wykładowcami. Nowe przestrzenie mają wyzwalać  kreatywność  i sprawiać, że nauczyciele akademiccy i studenci będą skutecznie ze sobą współpracować. Uniwersytet chce wyeliminować przestarzały model nauczania, gdzie mentor stojący na wprost grupy studentów, wykłada swój przedmiot.

Struktura budynku

Niezwykły projekt budynku akademickiego w Singapurze - FachowaBudowa.plBudynek składa się z kilku ośmiopoziomowych wież. Każda z nich zawiera kilka sal wykładowych (łącznie 55), które jednak znacząco różnią się od znanego nam standardu. Sale nie posiadają kątów, I są połączone bez stosowania tradycyjnych korytarzy. W budynku nie będzie ani jednej pary drzwi. Wszystko po to by łączyć, tworzyć przyjazną przestrzeń, a nie separować. Na niektórych piętrach wież, znajdą się również ogrody, gdzie będzie można zrelaksować się wśród zieleni. Duża okrągła część centralna obiektu połączy wszystkie wieże, scalając całą konstrukcję.

Moim skromnym zdaniem projekt budynku i przyświecająca mu nowa idea nauczania są kapitalne. Szkoda, że na stronie biura Heatherwicka nie ma więcej wizualizacji wnętrz kompleksu. Biorąc pod uwagę jego niezwykłą bryłę, pomieszczenia muszą być równie ciekawe. Obiekt jest już w budowie, więc jest szansa, że niebawem napiszemy o ukończonej inwestycji i zaprezentujemy zdjęcia budynku „w realu”. Jak myślicie, czy któryś z polskich uniwerków doczeka się kiedyś równie nowatorskiego i nowoczesnego miejsca do przekazywania i wymiany wiedzy? Miejmy taką nadzieję…

*wszystkie ilustracje pochodzą ze strony www.heatherwick.com